miercuri, 22 mai 2013

Sahaja Yoga

Religiile pe care le veneram sunt, de asemenea, expresii ale experientelor fintelor realizate, vizionarii. Ei vorbesc cu totii de fiinta interioara, de o a doua nastere si de Realizarea Sinelui. La inceput, in India, ei au incercat sa orienteze atentia catre interiorul fiintei, cu ajutorul introducerii de simboluri reprezentand prezenta Fiintei Universale (Inconstientul Universal la care se refera psihologii, de ex. Carl  Jung) din interiorul nostru. Din pacate, aceste simboluri au dat nastere unui panteism dezmembrat, iar atentia credinciosilor sa fixat asupra simbolurilor (Sakar) si a ritualurilor exterioare, ceea ce, desigur, nu conducea la telul urmarit.
Alt gen de experiment religios, cel ce consta in a vorbi numai in termeni absconsi (Nirakar), a dat nastere la multe alte religii, care s-au pierdut in dogme. Explicatia este clara: nu tinand discursuri asupra florilor sau mierii veti putea merge sa o gustati. Dimpotriva, aceasta nu va face decat sa creeze dogmatisme in creierul vostru. Trebuie sa devii albina pentru a ajunge la miere, trebuie sa renasti. Aceasta trebuie sa se intample inlauntrul vostru, pentru ca atentia sa se dirijeze catre interiorul fiintei.
Aceasta parea prea extraordinar si de necrezut, dar toate cautarile de-a lungul erelor au condus la rezultate importante. Mentalul, cu o inocenta copilareasca, a atins foarte repede concentrarea. Oricare ar fi greutatile, daca aspiratia este sincera si intensa, mai devreme sau mai tarziu, aspirantul va obtine Realizarea Sinelui. Atingand aceasta stare, vibratiile vor incepe sa fie emise de catre extremitati (maini si picioare). Ele sunt descrise de Adi Shankaracharya in lucrarea sa "Ananda Lahari".
Aceste vibratii sunt undele dragostei divine, care pot umple de asemenea fiinta interioara a altuia, conferind astfel experienta numita Realizarea Sinelui. Cu alte cuvinte, se produce o reactie in lant. O lampa aprinsa, aprinde altele.
Manifestarile fizice sunt urmatoarele: pupilele se dilata (activitate a sistemului nervos parasimpatic), fata devine radioasa, corpul devine usor, tensiunile se risipesc complet, ascensiunea lui Kundalini este clar resimtita de aspirant: ea este vizibila altuia, mai intai se resimte o pulsatie la nivelul Sahasrarei (crestetul capului) si cand ea se opreste, toata fiinta si toata constiinta sunt umplute de tacere, simtim coborand asupra noastra harul care racoreste intreaga fiinta, atentia se deplaseaza catre subtil, iar atasamentele grosiere cedeaza. Persoana se desprinde putin cate putin de falsitate si artificialitate. In cele materiale ea percepe frumusetea si nu valoarea posesiunii. In campul cunostiintelor ea se identifica cu Adevarul si nu se teme sa il profeseze, ea nu mai joaca jocul falselor aparente si nu se mai compromite cu un dublu criteriu de valori. Valul dragostei sale devine spontan, generos, fara urma de atasament, de posesiune sau de intoarcere.
Sa vedem acum ce se petrece in interiorul nostru.
Atentia constiintei se deplaseaza catre interior (Kundalini). Asa cum firul (Sutra) unui colier trece prin fiecare perla a colierului, la fel constiinta interioara trece prin fiecare fiinta umana.
De indata ce atentia se deplaseaza spre constiinta noastra interioara, putem sa ne deplasam pe Kundalini altuia. Incepem sa o simtim pe Kundalini, natura sa, pozitia sa la altii. Astfel, se stabileste constiinta colectiva. Deveniti acum o personalitate universala. Dupa ceva vreme, nu mai puteti spune: "Cine este celalat?". Puterea este atat de imensa, de dinamica, incat, puteti - prin simpla miscare a degetelor sa deplasati Kundalini a mii de persoane. Asta devine un joc de copil.
Astfel se produce evolutia colectiva a umanitatii. Acestea sunt semnul venirii Erei Adevarului (Satya Yuga). Uitam deci tot ce am suferit anterior, in cautarea noastra. Nu e important ca multi n-au putut atinge telul lor. Trebuie sa fim deschisi si sa intelegem ca aceasta descoperire fara precedent nu diminueaza deloc aspirantul sau predecesorii sai. Putin importa tentativele si experientele in care ne-am lansat , noi descoperim calea , odata pentru totdeauna. Este un rezultat colectiv. Poate ca in Kali Yuga (Era Tenebrelor), lucrurile se petreceau astfel si multi dintre noi, care au cautat intens adevarul in cursul numeroaselor vieti anterioare, s-au nascut din nou pentru ca divinul sa-si poata tine legamantul fata de ei. Poate ca suntem proprii nostrii predecesori. Pe arborele vietii au fost, pana in prezent, putine flori, dar acum anotimpul infloririi a sosit. Parfumul dorintei a materializat in mod colectiv manifestarea Sahaja Yoga. Multi vor intra in imparatia constiintei metamentale, unde vor face cunostinta cu ei insisi si vor incepe sa se identifice cu natura lor universala. Cei care merita vor obtine suprema cunoastere interioara care este infinita."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu