miercuri, 22 mai 2013

Shri Mataji Nirmala Devi

Nirmala Salve, binecunoscuta in intreaga lume ca Shri Mataji Nirmala Devi s-a nascut la 21 martie 1923, ziua echinoctiului de primavara, in statul indian Maharashtra, intr-o familie crestina. Inca din copilarie era constienta ca poseda anumite puteri si dorea sa le puna la dispozitia umanitatii.
Fiind copil, isi petrecea vacantele in ashramul lui Gandhi care o consulta indeosebi in chestiuni de ordin spiritual; devine curand conducatoarea unei miscari de tineret pentru independenta tarii sale.
Shri Mataji a urmat cursurile de medicina la Universitatea Crestina din Lahore si dupa cativa ani s-a casatorit cu dl. C.P. Shrivastava (secretar general al organizatiei maritime a O.N.U. pana la sfarsitul lui decembrie 1989).
Mama a doua fiice si de patru ori bunica, isi incepe adevarata sa misiune in 1970 si de atunci este complet dedicata raspandirii Sahaja Yoga.
Calatoreste neintrerupt pe cinci continente pentru a-si purta mesajul de bucurie si pentru a da realizarea celor care o doresc, fara nici o odihna: " Realizarea Sinelui este dreptul vostru si nu poate fi cumparata ".
    Shri Mataji a primit numeroase distinctii in intreaga lume, printre care:
  • Medalia Pacii a Natiunilor Unite
  • a fost aleasa Membru Onorific al Academiei Petrovskaia de Stiinte si Arte din Sankt Petersburg
  • Premiul Pleiade 1996 (Italia)
  • Medalia de aur decernata de Secretariatul Ecoforum
  • Diploma de Doctor in Stiinte a Universitatii Ecologice
Horoscopul care a facut obiectul testului de astrologie prezentat cititorilor in primul numar al revistei YOGA SPONTANA apartine, dupa cum s-a vazut, unei personalitati de exceptie. Unii dintre dumneavoastra au ghicit, poate, despre cine este vorba, caci domnia sa nu este necunoscuta marelui public din tara noastra. Coperta acestui numar al revistei reproduce fotografia nativei, la varsta de cincisprezece ani, precum si horoscopul. Invitam cititorii sa compare datele biografice (dupa volumul lui P.T.Rajasekharan si R.Venkatesan: "Divine Knowledge through Vibrations", Printworld Services, Singapore, 1992, pe care le prezentam in continuare), cu analizele astro-caracterologice trimise de cititori si aparute in numerele 2 si 3 ale revistei. Limitarea spatiului ne-a obligat la o selectie severa, publicand numai trei dintre raspunsurile cele mai interesante.
NIRMALA SALVE, binecunoscuta in intreaga lume ca SHRI MATAJI NIRMALA DEVI, s-a nascut, intr-o familie crestina, in anul 1923, in ziua echinoctiului de primavara, 21 martie, exact la pranz. Orasul natal, Chindwara este situat in centrul Indiei.
Familia Salve descinde din istorica dinastie Shalivahan. O cronica a epocii (Bhavishyat Maha Purana, versetele 17-32) relateaza ca intemeietorul dinastiei (datand din anul 78 al erei crestine) l-a intalnit in Kashmir pe Iisus Christos. Regele Shalivahan a fost ucis in batalia de la Karar. Tatal nativei, Prasad Rao Krishnan Salve a fost cunoscut ca unul din apropiatii lui Mahatma Gandhi, alaturi de care a luptat pentru independenta Indiei. El a fost singurul crestin din Adunarea Constituanta a Uniunii Indiene in 1949. Renumit filolog, cunostea 14 limbi si a tradus Coranul in hindi. Sotia sa a fost prima femeie din India care a obtinut diploma in studii matematice. Cu toate acestea, viata ei a fost consacrata exclusiv familiei, ocupandu-se de cresterea si educarea celor unsprezece copii.
La noua ani, Nirmala (in sankrita: imaculata, pura) si-a insotit tatal la ashramul Sabarmati al lui Mahatma Gandhi. Recunoscand calitatile spirituale deosebite ale copilei, marele om politic a invitat-o sa-si petreaca acolo vacantele scolare si sa participe la meditatiile zilnice pe care le conducea personal, la ora 4 dimineata. Nirmala Salve a studiat apoi medicina pentru a descoperi legaturile dintre spiritualitate, energia subtila Kundalini si corpul anatomic. Au urmat ani dificili, de lipsuri materiale si de persecutii: tanara luptatoare pentru Independenta a fost inchisa ca si alti partizani ai eliberarii Indiei. 


Cautatoare pasionata, in deceniile care au urmat a aprofundat domeniile filosofiei, psihologiei si biologiei.
In anul 1947, nativa s-a casatorit cu Chandrika Prasad Shrivastava care, dupa ce a fost director al Shipping Corporation of India intre anii 1961-1974, a fost ales timp de patru legislaturi (pana in 1989) Secretar General al United Nations International Maritime Organization, fiind obligat sa locuiasca impreuna cu familia la Londra, unde isi avea sediul acest organism al ONU. Regina Elisabeta a Angliei i-a acordat in iulie 1990 titlul nobiliar de Sir (fiind singurul indian dupa Independenta care a avut aceasta distinctie) si celebrul Ordin Sf. Mihail si Sf. Gheorghe, cu rangul de cavaler comandor (Knight Commander). Guvernul indian l-a decorat in 1972 cu Ordinul Lotusului (Padmabushan), iar alte guverne i-au acordat nu mai putin de 30 alte distinctii. In prezent Sir C.P.Shrivastava este rectorul Universitatii Maritime Mondiale din Suedia.
Shri Mataji a devenit mama a doua fiice, care s-au casatorit in perioada anilor '60 si i-au daruit apoi patru nepoti. Incepand cu anul 1970, cand a considerat ca s-a achitat de obligatiile sale familiale, Shri Mataji a putut sa se consacre dezvaluirii unei noi metode: SAHAJA YOGA (YOGA SPONTANA), rod al unei staruitoare cautari pe parcursul multor decenii de studii, ce reprezinta o sinteza intre esenta clasicei Yoga si tezaurul spiritualitatii din alte epoci si diferite zone geografice. Fara a-si cruta fortele, neobosita calatoare pe cele cinci continente, Shri Mataji poarta mesajul sau tuturor celor care il asteapta.
    In prezent, SAHAJA YOGA este raspandita in peste 90 de tari ale lumii. Aplicarea tratamentelor bazate pe SAHAJA YOGA in clinici din Delhi, Sydney, Londra, Moscova, St.Petersburg, Novosibirsk etc. au adus alinare multor suferinzi. In 1989 Ministerul Sanatatii din fosta URSS a incheiat un protocol pentru aplicarea acestei metode, iar Conferinta Medicala Internationala organizata de Academia Petrovskaia din St.Petersburg la 14-15 septembrie 1994 a consemnat rezultatele pozitive obtinute in domeniul medical prin SAHAJA YOGA.
  • Televiziunea italiana a desemnat-o "personalitatea anului 1986".
  • In 1989 Shri Mataji a fost decorata cu prestigioasa Medalie a Pacii a Natiunilor Unite.
  • In 1990, ziarul "Pravda" a numit opera sa: "salvarea lumii".
  • In 1992, primarul din Cincinnati a proclamat 10 septembrie drept "ziua lui SHRI MATAJI NIRMALA DEVI", iar in 1993, primarul din Philadelphia a proclamat "ziua lui SHRI MATAJI NIRMALA DEVI" la 15 octombrie.
  • Proclamatii au fost date si de primarii oraselor Vancouver (la 26 sept.1994) si Los Angeles (la 29 sept.1994).
Primul Ministru al Columbiei Britanice i-a adresat salutul sau cu ocazia sosirii sale in Canada. Cu prilejul vizitei efectuate in China impreuna cu sotul sau, SHRI MATAJI a fost intampinata de Primul Ministru chinez si de alti inalti demnitari. Primarul din Brasilia a declarat-o membru de onoare al capitalei si i-a inmanat cheile orasului.
Ca o recunoastere a contributiilor sale in domeniile medicinei, filosofiei, psihologiei si biologiei, Shri Mataji a fost aleasa membru de onoare al prestigioasei Academii Petrovskaya de Stiinte si Arte din St.Petersburg, fondate de Petru cel Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu